Her kan du skrive en melding som vil vises for alle på KristenDate.no.
Skriv Skriv her Skriv i megafonen
Anonym
Opprettet 24.01.2011 av Anonym.
Finnes den ene rette?
Finnes den ene rette for hver og en av oss? Eller kan en passe sammen med flere. Er det et valg? Er det avhengig av ståsted i livet, eller hvordan en møtes der og da?

Svar på innlegg

Anonym
#1. Postet 24.01.2011 av Anonym
Jeg tror vi kan passe sammen med flere... og de fleste møtes vel ganske tilfeldig? Men hva mener andre?
Anonym
#2. Postet 24.01.2011 av Anonym
Det å finne den rette er ikke det samme som at der bare er en som vil passe til deg eller meg. Det kan være avhengig av hvem du er i dag, for selv om du er deg har du endret deg de siste 5-10 årene. Derfor vil ikke nødvendigvis den du blir i lag med i dag være det som hadde passet for 10 år siden. Derfor må ett parr arbeide med forholdet for å få det til å vare, noe som er veldig lett å gi opp i dag, men det krever at man drar i samme rettning. I arangjerte ekteskap har dem ikke valgmuligheter, men må da innordne seg hvordan det skal fungere.
Anonym
#3. Postet 24.01.2011 av Anonym
Eg tror at en kan passe med flere, men tror også at en kan bare passe med en som er ment for seg. Tror det spørs litt hva slags planer Gud har gitt til hvert enkel. Det er jo Gud som har skapt mann og kvinne og som har satt dem sammen. Vi er ikke ment å leve alene. Gud har en spesiel til deg. Du vil finne han.
Anonym
#4. Postet 25.01.2011 av Anonym
Flott dere svarer og spennende å høre hva dere tenker. Spurte fordi jeg er langt fra sikker. Spennende også om flere har gjort seg opp noen tanker om det. Jeg har vel tenkt litt som dere – at en kan passe sammen med flere, men tror vel det er enkelte en har større mulighet for å leve godt sammen med. At det er noen essensielle faktorer. Men er samtidig undrende, nok litt basert på et langt ekteskap og flere nye famlinger.

I møte med et nytt menneske – får vi et første inntrykk. Hva er det begrunnet i og er det rett å stole på? Lar vi oss lure etter hvor sterkt vi vektlegger det? Noen egenskaper må jeg innrømme jeg ser lettere enn andre. Kanskje blir en noen ganger så fokusert på første inntrykket at en ikke virkelig ser den andre, slik at en kaster vrak på muligheten for det gode liv. Eller omvendt så blendet av førsteinntrykket. Bak korte meldinger kan det f.eks. skjule seg et dypt reflekterende menneske. Kanskje kan det førsteinntrykket den andre gir være situasjonsbestemt? Er nødvendigvis det som gir meg det beste førsteinntrykket som gir best grobunn for en relasjon?
Anonym
#5. Postet 25.01.2011 av Anonym
Gud har gitt mennesket frihet til å velge. Jeg tror man kan passe sammen med flere. Men når ekteskapet inngås i pakt med Gud da finnes det bare én rett.
Anonym
#6. Postet 25.01.2011 av Anonym
Føler meg ganske sikker på at en egentlig kan passe sammen med ganske mange forskjellige mennesker. Det viktigste er at man begge er dønn ærlige ovenfor hverandre og at kjemien eg bra. Etter dette tror jeg at det kommer an på interesser og hvor innstilt man er på at ting skal fungere i forholdet. Viktig at begge i forholdet setter den andre høyere enn seg selv:-)
Anonym
#7. Postet 25.01.2011 av Anonym
Syns jeg lærer og får gode perspektiver. Veldig enig med de to siste også. Flott holdning til det etablerte forholdet.
Men jeg undrer meg fremdels over hvordan og på hvilket grunnlag vi gjør det vi tror er et kvalifisert valg. Er det på så sikkert grunnlag som vi tror? Alle vet hva vi tenker på med ordene kjemi, mach osv. Er det en konstant eller noe vi skaper i en bestemt tid og rom og under bestemte forutsetninger? Hva legger vi til grunn for å si at noe er kjemi?
Anonym
#8. Postet 26.01.2011 av Anonym
Kjemi er vel samhandling/kommunikasjon mellom to personer, noen personer går man bedre i lag med ev. kommuniserer bedre med en med andre, og dærmed er det lettere og skape relasjoner seg i mellom. Det gjelder (etter min filosofi) vel uansett legning, kjønn osv. uansett om det er snakk om kjærlighet eller vennskapelige relasjoner. Nå er det vel bevist at man innstinktivt velger sin partner etter kjente relasjoner. For å si det på en annen måte, så kan man si at en jente som er vokst opp med en veldig dominant far, vil selektivt velge seg en dominant partner. Men der er uansett ingen regler uten unntakene.
Anonym
#9. Postet 26.01.2011 av Anonym

Det med kjemi er vel et ganske moderne begrep. Hvis du hadde spurt en person for et par generasjoner siden om kjemien i et forhold er jeg temmelig sikker på at han/hun ville kikket spørrende. Det med å skulle basere seg på "kjemisk tiltrekning" i et forhold er vel en luksus som våre forfedre ikke kunne unne seg. I en tid da de fleste stort sett ikke beveget seg utenfor bygda eller byen de bodde i, valgte man seg partnere fra nærmiljøet, ofte ut i fra praktiske grunner slik en fortsatt ofte ser det i u-land. Mer eller mindre arrangerte ekteskap var vel ganske vanlig, og ofte giftet man seg innad i familien med sin kusine f.eks.

Personlig synes jeg at det med kjemi er litt oppskrytt. Det er på en måte en liten "luksus" å skulle kunne velge seg en partner bare fordi man i en innledende fase føler at en kommer godt overens i samtaler osv. osv. Noen ganger kan det sikkert også være temmelig villedende. Jeg sier ikke at det ikke er viktig, men i eldre tider var de mer praktiske følgene av det å skulle inngå et forhold antagelig mye mer viktige enn følelser. Hvor flink var han til å jobbe, dyrke jorda og snekre? Hvor flink var hun til å lage mat, ta seg av barn og sy f.eks? Jeg tror at når forholdet fungerte slik man ønsket, så kom i de fleste tilfellene også følelsene etterhvert, selv om de kanskje ikke hadde vært der innledningsvis. Det er ikke sikkert at han eller hun fikk den de ønsket i utgangspunktet, eller fordi det var få mulige partnere tilgjengelige.

Jeg tror vi ser litt for mye til den moderne pressen av og til og lar oss påvirke av en overfladisk holdning. Vi leser side opp og side ned i diverse ukeblader og annen media om "passer han/hun for meg" osv. Eller vi kan være medlemmer av datingsider på nettet og få opp et tall som angivelig skal angi hvor godt vi passer sammen med den og den personen. Hvor relevant er dette?

Det er interessant å se på Jacob i det gamle Testamentet i denne sammenhengen, han som blei stamfar til Israels 12 stammer. (Tar bibelversene nedenfor på nynorsk siden jeg synes det er vakrere.. :))

1. Mos. 28 Då kalla Isak Jakob til seg, velsigna han og sa til han: «Du skal ikkje ta deg ei kone mellom kvinnene i Kanaan! 2 Gjer deg ferdig og far til Mesopotamia, til huset åt Betuel, morfar din! Der skal du ta deg ei kone mellom døtrene til Laban, morbror din. 3 Måtte Gud Den Allmektige velsigna deg og la ætta di veksa og aukast, så du vert til ei samling med ætter. 4 Måtte han gje både deg og ætta di velsigninga åt Abraham, så du kan ta i eige det landet du no held til i, det som Gud gav Abraham.»

For det første ser vi at det var Isak som bestemte hvem Jacob skulle gifte seg med, eller i det minste oppfordret ham. Dette er hva vi i dag ville kalt et arrangert ekteskap, til og med innad i en familie.

For det andre ser vi at det er en hensikt bak, eller to. Jakob ville ikke han skulle gifte seg med en av de lokale kvinnene (fordi de var av ætter som var avgudsdyrkere), og hensikten var klar: Han skulle få barn og ætten skulle øke! Dette minner om hva Gud sa til Adam og Noah. Gud sa at at han skulle ta Eva til kone, og de skulle være ett (1. Mos. 2
Anonym
#10. Postet 26.01.2011 av Anonym
...fortsatt...

Gud sa at at han skulle ta Eva til kone, og de skulle være ett (1. Mos. 2,24). Og da Gud hadde reddet Noah og familien hans i arken, bad ham dem være fruktbare (1.Mos.9,7).

Her nevnes faktisk ikke kjærlighet med ett ord, eller noe som minner om "kjemi". Guds plan er at mann og kvinne skal inngå ekteskap og være fruktbare og fylle jorden. Gud tenker i et evighetsperspektiv og vil ha mange med seg inn i evigheten. Vi er skapt i hans bilde. Ser en på det i et gammeltestamentlig lys, virker det som om kjærligheten er noe som kommer og ikke nødvendigvis er der med en gang! Kanskje vi har litt å lære av det i dag også?

Hvis en ser videre i fortellingen om Jakob, ser en hva som hendte da han på farens bud kom fram til slektningene sine i Mesopotamia. For å gjøre en lang historie kort, så blei Jakob forelsket i Rakel, den yngste datteren til Laban, onkelen hans. De fleste av oss kjenner denne historien som er i 1.Mos 28-32. Les den gjerne om igjen om du vil.
Men hvorfor elsket Jakob Rakel? Det står i kap.29,17 at Rakel var velskapt og vakker. Det er ikke rart Jakob falt for henne, men antagelig var hun for ung til å giftes bort på det tidspunktet. Jakob var allerede 40 år gammel, (på den tiden var 40 år ingen høy levealder, det viser ættetavlene i Bibelen, så Jakob var egentlig på en måte bare ungdommen) men går han med på å jobbe for Laban i 7 år for å få henne. Men var Rakel den rette for Jakob? Husk at han hadde et høyt kall, som var blitt formidlet ham gjennom Isak. Han skulle bli far til mange ætter. Det var altså ikke kjærligheten som var satt i høysetet, men fruktbarheten, det å få barn og formere seg! Jeg vet dette er en merkelig tanke for oss i dag, men sånn var det. Dette rimer helt overens med hva Gud sa til Adam og Noah.

Som vi videre vet, så lurte Laban Jakob til å ta sin eldste datter Leah til ekte først. Vi kan jo bare undres over og flire litt av hvorfor i alle dager Jakob ikke så at det var Leah og ikke Rakel på bryllupsnatta! Men jeg har en mistanke om at Gud hadde en finger med i spillet her også. Han så at selv om Jakob elsket Rakel, og hun antagelig fysisk var mer attraktiv, så var Leah mer egnet til kone for Jakob, ikke minst med tanke på det å danne en familie. Hun var kort sagt mer etter Guds plan for Jakob enn Rakel.
Men det hele må ha vært et sjokk for Jakob. Likevel valgte han å gjøre som Laban sa og tok Leah til ekte. Han adlød Gud. Siden ser vi hvordan Gud styrer det hele når han lar Leah får barn mens Rakel er barnløs fordi Jakob favoriserer sistnevnte.
Summa summarum så ender historien godt fordi også Rakel får to barn, mens Leah får seks gutter pluss ei datter. I tillegg får Jakob ytterligere 4 sønner med sine medhusturer Bilhah og Silpah.

Hva er moralen her? Dette handler ikke om flerkoneri selvsagt for den som tror det. Det var en periode i GT (før Moseloven) det var tillatt, antagelig av praktiske årsaker. Men det handler kanskje om at Jakob vil ha en som kanskje i utgangspunktet ikke passer så godt for ham. Han er nok motvillig, kanskje han er bitter i perioder? Møkka lei av alt, kanskje ikke han føler at han elsker Leah? Vi får ikke greie på hvordan han tenker i
Her kan du skrive en melding som vil vises for alle på KristenDate.no.
Skriv Skriv her Skriv i megafonen
annonseRadio 3:16