KristenDate på iOS og Android
Skriv en hilsen til alle på KristenDate.no
Skriv i megafonen
Skriv i megafonen

Derfor feirer vi Valentine

Den romerske presten har blitt skytshelgen for alle kjærestepar og «nettdatere».
Derfor feirer vi Valentine

Lite er sikkert om den mystiske sankt Valentin av Roma. Historien om ham har vokst gjennom århundrene, detaljer har blitt lagt til og trukket fra, men det lille vi vet er at han er en katolsk helgen som minnes hvert år på – ja, nettopp – 14. februar.

Siden middelalderen har denne Valentine, Valentino eller Valentius – avhengig av hvilket romansk språk man foretrekker – vært forbundet med kurtisering. Dette er et litt stramskuldret ord som egentlig betyr flørting. Eller rett og slett: dating!

I følge Den Katolske Kirke var Valentin en kristen, romersk prest og lege, som levde på Claudius den andres tid (268-270 e.kr). Han var høyt ansett, både blant kristne og ikke-kristne, og vekket således keiserens nysgjerrighet. I følge legenden kalte Claudius Valentine til seg og spurte:

«Hvorfor stiller du deg i den nytteløse kristne overtroens tjeneste, du som er så forstandig?»

Keiseren tilbydde ham sitt vennskap, men krevde samtidig at Valentin skulle fornekte Kristus og bøye seg for Romas gamle guder. Men Valentin svarte:

«Dette ville du ikke forlange av meg dersom du hadde ant noe av Guds herlighet, og visst at Kristus i sannhet er Hans sønn».

Valentine ble fengslet og halshugget, men ikke før han angivelig hadde helbredet dommerens blinde datter og hele dommerens familie hadde omvendt seg og latt seg døpe.

Andre kilder hevder at Valentin ble arrestert og dømt til døden fordi han mot keiserens vilje hadde viet soldater, som hadde fått ekteskapsforbud. (Fordi ekteskapet visstnok svekket deres kampmoral).

I fengselet ble Valentin kjent med fangevokterens blinde datter og det oppsto et vennskap mellom dem. Han helbredet øynene hennes, så hun fikk synet igjen, hvorpå fangevokteren og hele hans familie omvendte seg til den kristne tro.

Den 14. februar i år 269 e. kr, ble Valentin ført ut for å halshugges. Tilbake i cellen lå et avskjedsbrev til fangevokterens datter. Han hadde signert det med «Din Valentin...»

Har du funnet Din Valentin?

Logg inn
Fødselsdag i dag
Finn en venn eller kjæreste på KristenDate.no