Her kan du skrive en melding som vil vises for alle på KristenDate.no.
Skriv Skriv her Skriv i megafonen

Forum > Religion og tro > Debatt

Anonym
Opprettet 06.03.2021 av Anonym.
gatheredfragments.com

Bill Pinto og datteren Laura legger ut podcast episoder. Der de tar for seg forskjellige temaer i Skriften. Har tenkt å legge ut link og litt innhold av de episodene her. Så starter med episode 1. Alt er på engelsk, da de er fra Australia. Håper at dette kan være av interesse for noen.

"Johannes 6: 3-14 fanger det ekstraordinære miraklet der Kristus matet et selskap på 5000 menn (foruten kvinner og barn) med en guttelunsj på 5 byggbrød og 2 småfisk. Etter å ha multiplisert dette lille, men sunne måltidet for å tilfredsstille sulten til et stort folkemengde, ba Kristus disiplene sine om å “samle de stykkene som er igjen, så ingenting går tapt”. Interessant, de 12 disiplene fylte 12 kurver med brød som var til overs. Dagen etter fulgte folkemengden Jesus til den andre siden av havet og spurte Ham: "Rabbi, når kom du hit?" Som Guds guddommelige Sønn, så Kristus at folks hjerter var mer opptatt av deres timelige behov enn det som var i himmelen, og kom til Ham “ikke fordi [de] så miraklene, men fordi [de] spiste av brødene og ble fylt ”. Kristus ønsket å lære dem en dypere leksjon. Så Han fortsatte med å forklare nøkkelsymbolet fra miraklet i forrige dag. Han sa i vers 35: “Jeg er livets brød”. Og i vers 53: "Med mindre du spiser Menneskesønnens legme og drikker blodet Hans, har du ikke noe liv i deg." I denne episoden pakker vi ut hva Jesus mente med denne analogien, og hvorfor navnet "Gathered Fragments / Samlet stykker" har så mye verdi."

https://www.gatheredfragments.com/episodes/introduction

Svar på innlegg

Anonym
#1. Postet 08.03.2021 av Anonym

Episode 2. De to pakter. (Podcast link under sitat.)

"Hva er en pakt? Enkelt sagt er en pakt en kontrakt. I følge Websters ordbok er det "en gjensidig avtale mellom to eller flere personer eller parter, skriftlig og under forsegling, å gjøre eller å avstå fra noen handling eller ting".

På sidene i Bibelen vil man finne mange pakter eller kontrakter. Tenk for eksempel på 1. Mosebok 3:15. Selv om begrepet 'pakt' ikke brukes, er dette verset egentlig utgangspunktet i åpenbaringen av Guds pakt. Som fremhevet i forrige episode, var dette den tidligste avsløringen av innløsningsplanen. Rett etter at Adam og Eva falt, lovet Gud å plassere fiendskap mellom slangen og menneskeheten, ved å sende sin Sønn - gjennom kvinnens frø - til å betale straffen for menneskets overtredelse og fordømme synd i fallet, menneskelig natur. Dette kritiske, men likevel vakre verset var avdukingen av det mysteriet som ble holdt hemmelig av Faderen og Sønnen siden verden begynte. Første tilfelle at ordet ‘pakt’ brukes, er i 1. Mosebok 6, hvor Gud forteller Noah at Han aldri mer vil sende en flom for å dekke hele jorden. Gud hopper videre til kapittel 15 og 17 og inngår en pakt med Abraham. Her lover Gud å formere Abrams ætt veldig, og gi ham landet Kana'an. I 1. Mosebok 17: 7 kaller Gud dette "en evig pakt". Som en del av denne pakt, erklærer Gud til Abram: "I din ætt skal alle nasjonene på jorden bli velsignet". 1 Mosebok 22:18. Dette er helt klart en referanse til Jesus Kristus; Messias som ville komme gjennom Abrahams ætt. I virkeligheten er Guds pakt med Abraham en fornyelse av den pakt Han først inngikk med Adam i 1. Mosebok 3:15; der Han lovet at Frelseren ville komme gjennom kvinnens ætt. Men hva har denne "evige pakt" å gjøre med de gamle og nye pakter? Hvordan identifiserer Skriften det første og det siste? Og hvorfor beskriver apostelen Paulus den andre som “en bedre pakt, basert på bedre løfter”? Til slutt, hvis de ti bud dannet grunnlaget for den gamle pakt, og den gamle pakt har forfalt og forsvunnet, er de fortsatt bindende under den nye?"


https://www.gatheredfragments.com/episodes/two-covenants


Anonym
#2. Postet 08.03.2021 av Anonym
PAKT:

HVA BETYR PAKT?
Det hebraiske ordet for pakt, "berit", kommer muligens av ordet for å spise, spise sammen med, noe som også innebærer fellsskap med.
I GT var det vanlig med pakstlutninger mellom person eller folk. Det satte partene inn i et gjensidig forpliktelse som skulle preges av fred, "shalom".

Pakten kunne være uttrykk for et nært personlig vennskap, slik som Jonatan og David gjorde med hverandre (1. Sam. 18:3-4).
Men den kunne også sikre fred mellom tidligere stridene parter, slik som tilfellet var mellom Jkob og Laban (1. Mos 31:44-54).

Ved inngåelse av pakten ble det foretatt bestemte rituelle handlinger, med bl.a. edsavleggelse, offer og paktsmåltid. Pakten hadde bare gyldighet så lenge betingelsen ble overholdt. Det var synd å bryte pakten.

GUD INNGIKK PAKT BÅDE MED NOA OG ABRAHAM. VAR DET NOE DE FORHANDLET SEG FRAM TIL?
Gud bruker paktsordninger når han ønsker å tre inn i et nørt og forpliktende fellesskap med oss mennesker. Men Guds pakter har sitt helt spesielle preg:

- Det er alltid Gud som tar initiativet.
- Det er aldri slik at Gud og menneskene opptrer som likemenn.
- Det er alltid Gud som bestemmer innholdet og vilkårene for pakten.
- Det er aldri slik at Gud bryter pakten.

"Er vi troløse, så forblir han trofast. For han kan ikke fornekte seg selv." 2. Tim. 2.13

DE PAKTENE GUD HAR GJORT MED MENNESKER, HAR DE ALLE SAMME KARAKTER?
Selv om Bibelen ikke bruker disse begrepene, kan vi si at det er to typer pakter Gud har opprettet med menneskene: Løftepakt og lovpakt.
Disse har helt forskjellig karakter. I det første tilfellet er det Gud som legger alle forpliktelsene på seg og lover menneskene sin kjærlighet og frelse. Pakten innebører slik en samling løfter som Gud vil oppfylle på dem som har del i pakten. Vi kaller den ensidighetspakt.

(fortsetter i neste kommentar)
Anonym
#3. Postet 08.03.2021 av Anonym
(fortsettelese)

KAN DU GI NOEN EKSEMPLER PÅ DETTE?
Både Noah-pakten og Abraham-pakten er slike løftepakter. I den første gjelder løftene menneskene og hver levende skapning, uten noe vilkår.

"Se, jeg oppretter SELV min pakte med dere, og med slekten etter dere, og med hver levende skapning som er hos dere, fuglene og feet og alle ville dyr hos dere - alt som gikk ut av arken, alle dyr på jorden. Jeg opprette min pakt med dere: Aldri mer skal alt kjød bli utryddet ved vannfom. Aldri mer skal det komme en vannflom og ødelegge jorden." 1. Mos. 9:9-11.

Dette er noe Gud forpliktet seg til - uten å kreve noen gjenytelse. Det ville da også være umulig i forhold til dyr og fugler. - Som tegn på at Gud sto ved sitt løfte, satte han regnbuen på himmelen - noe som vi fortsatt kan se fra tid til annen.

I den andre pakten gjaldt løftene Abraham og hans etterkommere. Han skulle få landet Gud skulle vise han, han skulle bli en stor ætt, og gjennom han skulle alle jordens slekter velsignes - noe som skulle skje gjennom den lovede Messias, Jesus Kristus. Disse løftene skulle Abraham og hans ætt får del i VED TRO. Troen er da ingen gjerning eller prestasjon, men en tillit til Gud at han står ved sitt ord. Derfor heter det om Abraham at "han TRODDE Gud, og DET ble regnet ham til RETTFDERDIGHET", frelse. 1. Mos. 15:6

(fortsette neste kommentar)
Anonym
#4. Postet 08.03.2021 av Anonym
(fortsettelse)

HAR DU NOEN EKSEMPEL PÅ EN LOVPAKT?
Sinai-pakten - den Gud opprette med Israel gjennom Moses ved Sinaifjellet - er en typsik lovpakt. Der krever Gud at mennesken må oppfylle bestemte vilkår før han kan gi dem del i paktsinnholdet. Derfor heter det:

"Dersom du lyder hans røst og gjør alt jeg sier, da vil jeg...." 2. Mos. 23:22

Paktsbestemmelsene omfatter De ti bud og Paktsboken. 2. Mos. 20-23. Her blir det bl.a. gjort klart at Gud gjengjelder lydighet med kjærlighet, 20:6. Derfor kaller vi også en slik pakt for en gjensidighetspakt.

HVORDAN ER FORHOLDET MELLOM ABRAHAM OG SINAIPAKTEN?
Det er viktig å understreke at Sinaipakten er Guds pakt med sitt folk. Han har allerede utvalgt dem til sin eiendom i deres stamfar Abraham. Og han har allerede vist omsorg for dem ved å fri dem ut av Egypt og beskytte dem under tre måneders ørkenvandring.

Dferfor avløser ikke Sinaipakten Abrahamspakten. Gud bytter ikke ut løftet, evnageliet, med lover og bud. Hensikten med Sinaipakten er å klargjøre Guds vilje med folket sitt. Han vl de skaø vite fast og sikkert hvordan de skal leve i forhold til ham og til hverandre som et hellige folk. Men dermed kommer Guds hellighet og folkets synd klarere fram.

"...loven kom til for at fallet skulle bli stort..." Rom. 5:20

Og dermed blir behovet for soning og syndenes forlatelse enda tydeligere.

GJELDER DISSE PAKTENE I DAG?
Sinai-pakten - loven- den gamle pakt - ble oppfylt av Jesus som vår stedfortreder. Og lovens dom over våre synder tok Jesus på seg på korset. Derfor kan vi få stå i et nytt og trygt forhold til Gud i den nye pakt, med Jesus som mellommann. Den kan vi si er en oppfylt og forbedret utgave av Abrahampakten. For også vi får del i paktem ved troen alene.

"13 Kristus kjøpte oss fri fra lovens forbannelse ved at han ble en forbannelse for oss. For det står skrevet: Forbannet er hver den som henger på et tre. 14 Dette skjedde for at Abrahams velsignelse skulle komme til hedningene (ikke-jøder) i Kristus Jesus, for at vi ved troen skulle få Ånden som det var gitt løfte om." Gal. 3:13-14.

TIL SLUTT: HVA BETYR PAKT?
Det betyr et trygt og godt fellesskap mellom to parter. I forhold til Gud lover han å være vår frelser og Far under visse forutsetninger.

I den nye pakt får vi være Guds barn ufortjent kun ved troen på Jesus Kristus. Da et vi fullstendig trygge!

(Disse tre kommentarene er direkte sitat fra bibelskolelærer Johhny Vågen, hvor han tar for seg begrepet pakt i Bibelen.)
Anonym
#5. Postet 08.03.2021 av Anonym

Episode 2. De to pakter. (Podcast link under sitat.)

"Hva er en pakt? Enkelt sagt er en pakt en kontrakt. I følge Websters ordbok er det "en gjensidig avtale mellom to eller flere personer eller parter, skriftlig og under forsegling, å gjøre eller å avstå fra noen handling eller ting".

På sidene i Bibelen vil man finne mange pakter eller kontrakter. Tenk for eksempel på 1. Mosebok 3:15. Selv om begrepet 'pakt' ikke brukes, er dette verset egentlig utgangspunktet i åpenbaringen av Guds pakt. Som fremhevet i forrige episode, var dette den tidligste avsløringen av innløsningsplanen. Rett etter at Adam og Eva falt, lovet Gud å plassere fiendskap mellom slangen og menneskeheten, ved å sende sin Sønn - gjennom kvinnens frø - til å betale straffen for menneskets overtredelse og fordømme synd i fallet, menneskelig natur. Dette kritiske, men likevel vakre verset var avdukingen av det mysteriet som ble holdt hemmelig av Faderen og Sønnen siden verden begynte. Første tilfelle at ordet ‘pakt’ brukes, er i 1. Mosebok 6, hvor Gud forteller Noah at Han aldri mer vil sende en flom for å dekke hele jorden. Gud hopper videre til kapittel 15 og 17 og inngår en pakt med Abraham. Her lover Gud å formere Abrams ætt veldig, og gi ham landet Kana'an. I 1. Mosebok 17: 7 kaller Gud dette "en evig pakt". Som en del av denne pakt, erklærer Gud til Abram: "I din ætt skal alle nasjonene på jorden bli velsignet". 1 Mosebok 22:18. Dette er helt klart en referanse til Jesus Kristus; Messias som ville komme gjennom Abrahams ætt. I virkeligheten er Guds pakt med Abraham en fornyelse av den pakt Han først inngikk med Adam i 1. Mosebok 3:15; der Han lovet at Frelseren ville komme gjennom kvinnens ætt. Men hva har denne "evige pakt" å gjøre med de gamle og nye pakter? Hvordan identifiserer Skriften det første og det siste? Og hvorfor beskriver apostelen Paulus den andre som “en bedre pakt, basert på bedre løfter”? Til slutt, hvis de ti bud dannet grunnlaget for den gamle pakt, og den gamle pakt har forfalt og forsvunnet, er de fortsatt bindende under den nye?"


https://www.gatheredfragments.com/episodes/two-covenants

Anonym
#6. Postet 08.03.2021 av Anonym

Bill Pinto og datteren Laura legger ut podcast episoder. Der de tar for seg forskjellige temaer i Skriften. Har tenkt å legge ut link og litt innhold av de episodene her. Så starter med episode 1. Alt er på engelsk, da de er fra Australia. Håper at dette kan være av interesse for noen.

"Johannes 6: 3-14 fanger det ekstraordinære miraklet der Kristus matet et selskap på 5000 menn (foruten kvinner og barn) med en guttelunsj på 5 byggbrød og 2 småfisk. Etter å ha multiplisert dette lille, men sunne måltidet for å tilfredsstille sulten til et stort folkemengde, ba Kristus disiplene sine om å “samle de stykkene som er igjen, så ingenting går tapt”. Interessant, de 12 disiplene fylte 12 kurver med brød som var til overs. Dagen etter fulgte folkemengden Jesus til den andre siden av havet og spurte Ham: "Rabbi, når kom du hit?" Som Guds guddommelige Sønn, så Kristus at folks hjerter var mer opptatt av deres timelige behov enn det som var i himmelen, og kom til Ham “ikke fordi [de] så miraklene, men fordi [de] spiste av brødene og ble fylt ”. Kristus ønsket å lære dem en dypere leksjon. Så Han fortsatte med å forklare nøkkelsymbolet fra miraklet i forrige dag. Han sa i vers 35: “Jeg er livets brød”. Og i vers 53: "Med mindre du spiser Menneskesønnens legme og drikker blodet Hans, har du ikke noe liv i deg." I denne episoden pakker vi ut hva Jesus mente med denne analogien, og hvorfor navnet "Gathered Fragments / Samlet stykker" har så mye verdi."

https://www.gatheredfragments.com/episodes/introduction

Jeg antar dette bygger på Ellen G Whites lære, den falske profet, som var i Australia i mange år. Utlegningen av Johannes 6:3-14 her forteller ikke hele sannheten. At jødene bare var opptatt av "det timelige", som PåDenneKlippe her skriver, det vil si at de var sultne og trengte mat, er sikkert rett nok. Men jødene kunne aldri være annerledes, for i følge Paulus hadde Gud lagt et dekke over deres ansikt da de fikk Moseloven, slik at de ikke kunne forstå loven, som vitnet om Kristus. De hadde verken "øyne å se med, eller ører og høre med" (jamf. profeten Jesaja i Apg. 28, 25 ff som Paulus siterer) så han kunne få frelst dem. Dette dekket over jødenes ansikt ga Gud dem for at fallet blant jødene skulle bli stort, for at frelsen skulle komme til hedningene, forklarer Paulus. Takket være deres fall, kom frelsen til oss hedninger, en nådeshandling fra Gud til oss.
For at jødene skal bli frelst, må de "fødes på nytt", i troen på Kristus, det vil ikke skje før Jesus kommer igjen og oppretter Tusenårsriket for dem, se Rom. 11:25ff ved eller Den store trengsel for JAKOB (Israel). Dette er den bibelske forklaringen.

"For Herren Herren gjør ikke noe uten at han har åpenbaret sine skjulte råd for sine tjenere profetene." Amos 3:7.

Hadde profetene forkynt at Gud skulle sende en budbringer ved navn Ellen G White, hadde det stått i Bibelen. Men det gjør det ikke. Vi har i vår tid ingen profeter, dette tok slutt, skriver Paulus i Ef. 4:11 hvor han sier at Gud "GAV" noen til profeter...det tok altså slutt. 
Anonym
#7. Postet 08.03.2021 av Anonym
Som alle forstår kan ikke jeg skrive 3 kommentarer om pakt, uten at dette har vært tatt opp i en kommentar først! Når jeg så skriver mine 3 kommentarer om pakt, så gjør På DenneKlippe det "kunststykket" at han så flytter kommentaren sin om pakt BAK mine 3 kommentarer, sannsynligvis for at lesere ikke skal knytte mine kommentarer til hans kommentar. Dette har han gjort mange ganger før også. Han kvier seg ikke for å gjøre dette "kunststykket", han som oppfordrer folk til å bli fullkomne og lydige etter de 10 bud i Moseloven!

Jeg oppfordrer derfor leserne å lese mine kommentarer ETTER å ha lest kommentaren om pakt av PåDenneklippen, som EGENTLIG først var kommentar 2 her inne!
Anonym
#8. Postet 08.03.2021 av Anonym

Episode 2. De to pakter. (Podcast link under sitat.)

"Hva er en pakt? Enkelt sagt er en pakt en kontrakt. I følge Websters ordbok er det "en gjensidig avtale mellom to eller flere personer eller parter, skriftlig og under forsegling, å gjøre eller å avstå fra noen handling eller ting".

På sidene i Bibelen vil man finne mange pakter eller kontrakter. Tenk for eksempel på 1. Mosebok 3:15. Selv om begrepet 'pakt' ikke brukes, er dette verset egentlig utgangspunktet i åpenbaringen av Guds pakt. Som fremhevet i forrige episode, var dette den tidligste avsløringen av innløsningsplanen. Rett etter at Adam og Eva falt, lovet Gud å plassere fiendskap mellom slangen og menneskeheten, ved å sende sin Sønn - gjennom kvinnens frø - til å betale straffen for menneskets overtredelse og fordømme synd i fallet, menneskelig natur. Dette kritiske, men likevel vakre verset var avdukingen av det mysteriet som ble holdt hemmelig av Faderen og Sønnen siden verden begynte. Første tilfelle at ordet ‘pakt’ brukes, er i 1. Mosebok 6, hvor Gud forteller Noah at Han aldri mer vil sende en flom for å dekke hele jorden. Gud hopper videre til kapittel 15 og 17 og inngår en pakt med Abraham. Her lover Gud å formere Abrams ætt veldig, og gi ham landet Kana'an. I 1. Mosebok 17: 7 kaller Gud dette "en evig pakt". Som en del av denne pakt, erklærer Gud til Abram: "I din ætt skal alle nasjonene på jorden bli velsignet". 1 Mosebok 22:18. Dette er helt klart en referanse til Jesus Kristus; Messias som ville komme gjennom Abrahams ætt. I virkeligheten er Guds pakt med Abraham en fornyelse av den pakt Han først inngikk med Adam i 1. Mosebok 3:15; der Han lovet at Frelseren ville komme gjennom kvinnens ætt. Men hva har denne "evige pakt" å gjøre med de gamle og nye pakter? Hvordan identifiserer Skriften det første og det siste? Og hvorfor beskriver apostelen Paulus den andre som “en bedre pakt, basert på bedre løfter”? Til slutt, hvis de ti bud dannet grunnlaget for den gamle pakt, og den gamle pakt har forfalt og forsvunnet, er de fortsatt bindende under den nye?"


https://www.gatheredfragments.com/episodes/two-covenants

Anonym
#9. Postet 08.03.2021 av Anonym
Som alle forstår kan ikke jeg skrive 3 kommentarer om pakt (nå nr 1, 2 og 3) uten at dette har vært tatt opp i en kommentar av PåDenneKippe først. Det var opprinnelig kommentar 1.

Når jeg så skriver mine 3 kommentarer om pakt, så gjør På DenneKlippe det "kunststykket" at han så flytter kommentaren sin om pakt BAK eller ETTER mine 3 kommentarer, sannsynligvis for at lesere ikke skal knytte mine kommentarer til hans kommentar. Dette har han gjort mange ganger før også. Han kvier seg ikke for å gjøre dette "kunststykket", han som oppfordrer folk til å bli fullkomne og lydige etter de 10 bud i Moseloven!

Jeg oppfordrer derfor leserne å lese mine kommentarer ETTER å ha lest kommentaren om pakt av PåDenneklippen, som EGENTLIG først var kommentar 1 her inne!
"Kunststykket" fortsetter, og nå er kommentaren om pakt av PåDenneKlippe blitt kommentar 6, men var opprinnelig kommentar 1.
Anonym
#10. Postet 08.03.2021 av Anonym

Episode 2. De to pakter. (Podcast link under sitat.)

"Hva er en pakt? Enkelt sagt er en pakt en kontrakt. I følge Websters ordbok er det "en gjensidig avtale mellom to eller flere personer eller parter, skriftlig og under forsegling, å gjøre eller å avstå fra noen handling eller ting".

På sidene i Bibelen vil man finne mange pakter eller kontrakter. Tenk for eksempel på 1. Mosebok 3:15. Selv om begrepet 'pakt' ikke brukes, er dette verset egentlig utgangspunktet i åpenbaringen av Guds pakt. Som fremhevet i forrige episode, var dette den tidligste avsløringen av innløsningsplanen. Rett etter at Adam og Eva falt, lovet Gud å plassere fiendskap mellom slangen og menneskeheten, ved å sende sin Sønn - gjennom kvinnens frø - til å betale straffen for menneskets overtredelse og fordømme synd i fallet, menneskelig natur. Dette kritiske, men likevel vakre verset var avdukingen av det mysteriet som ble holdt hemmelig av Faderen og Sønnen siden verden begynte. Første tilfelle at ordet ‘pakt’ brukes, er i 1. Mosebok 6, hvor Gud forteller Noah at Han aldri mer vil sende en flom for å dekke hele jorden. Gud hopper videre til kapittel 15 og 17 og inngår en pakt med Abraham. Her lover Gud å formere Abrams ætt veldig, og gi ham landet Kana'an. I 1. Mosebok 17: 7 kaller Gud dette "en evig pakt". Som en del av denne pakt, erklærer Gud til Abram: "I din ætt skal alle nasjonene på jorden bli velsignet". 1 Mosebok 22:18. Dette er helt klart en referanse til Jesus Kristus; Messias som ville komme gjennom Abrahams ætt. I virkeligheten er Guds pakt med Abraham en fornyelse av den pakt Han først inngikk med Adam i 1. Mosebok 3:15; der Han lovet at Frelseren ville komme gjennom kvinnens ætt. Men hva har denne "evige pakt" å gjøre med de gamle og nye pakter? Hvordan identifiserer Skriften det første og det siste? Og hvorfor beskriver apostelen Paulus den andre som “en bedre pakt, basert på bedre løfter”? Til slutt, hvis de ti bud dannet grunnlaget for den gamle pakt, og den gamle pakt har forfalt og forsvunnet, er de fortsatt bindende under den nye?"


https://www.gatheredfragments.com/episodes/two-covenants

Her kan du skrive en melding som vil vises for alle på KristenDate.no.
Skriv Skriv her Skriv i megafonen
annonseRadio 3:16