dagen sier: Ønsker alle her inne en fin påske.
Skriv Skriv her Skriv i megafonen
Anonym
Opprettet 18.08.2017 av Anonym.
skilsmisse grunnet vold og mishandling
Hei.

Ser bibelen sier at utroskap er lovlig årsak til skilsmisse, men jeg ser også at mange mener vold og mishandling også er lovlig grunn til skilmisse.

De som mener vold og mishandling fra den ene part, gir automatisk rett til skilsmisse i bibelen, hvilke skriftsteder bruker dere?

Håper på raske og konkrete svar med bibeltekst, ikke lange avhandlinger.

Svar på innlegg

Anonym
#1. Postet 02.11.2017 av Anonym
Hei.

Ser bibelen sier at utroskap er lovlig årsak til skilsmisse, men jeg ser også at mange mener vold og mishandling også er lovlig grunn til skilmisse.

De som mener vold og mishandling fra den ene part, gir automatisk rett til skilsmisse i bibelen, hvilke skriftsteder bruker dere?

Håper på raske og konkrete svar med bibeltekst, ikke lange avhandlinger.
Utroskap kan være så mye mer en bare sex med andre. Utroskap mot det hellige ekteskapet er feks vold, missbruk av felles økonomi, og missbruk av alkohol med store ødleggende konsekvenser.
Anonym
#2. Postet 02.11.2017 av Anonym
I forbindelse med skilsmisse og hva Bibelen sier om det så sier noen oversettelser utroskap, mens andre bruker ordet hor. Det er nok årsaken til at veldig mange kristne tolker dette slik at det har med sex utenfor ekteskapet å gjøre. Ekteskapet på bibelsk tid var mer et Troskap og inngåelsen lignet mer på vårt samboerskap enn på vårt ekteskap anno 2017. Det var ofte en handel eller avtale mellom slekter og ganske ulikt det vi definerer som ekteskap i dag.

Utroskap var derfor et brudd på det troskapsløftet man ga til sin mann/kone og/eller den avtalen som var inngått mellom slektene. Overført til i dag betyr det at skilsmisse ved utroskap kan være mer enn kun sex med andre enn den man er gift med.

Jesus sier jo også at dersom man i tankene har lyst eller begjær til en annen mann/kvinne enn sin ektefelle så har man begått ekteskapsbrudd. Det er jo ikke akkurat utroskap slik vi vanligvis tenker på det, men alle kan ha opplevd å bli tiltrukket av andre enn den man er/var gift med.

Selv om ingen ønsker skilsmisse så skjer det og det kan være mange årsaker til det. Uansett, så er det viktig at vi ikke glemmer at Jesus faktisk døde for vår skyld. Det vil si at selv om vi har gjort noe vi ikke burde så er Guds nåde og kjærlighet like stor. Vi kan starte på nytt.
Anonym
#3. Postet 03.11.2017 av Anonym
Grunnen til at jeg spurte var fordi at mange, spesielt kristne kvinner tror at de må holde ut i et ekteskap selvom mannen er narkoman,alkoholiker, mishandler, drapsmann, pedofil og alt det der.

Men når jeg sjekket hva utro betydde på hebraisk, så betyr utro både utro i sexuell handling og utro mot guds orden og lover.

Det betyr jo at kristne kvinner og menn kan skille seg lovlig i Guds øyne, om partneren utfører noe bibelen definerer som ondskap og som går mot alt av kristne verdier.

Det kan være en lettelse for de som er fanget i voldelige ekteskap og værre, at om partneren ikke endrer seg, og fortsetter ondskapen etter å ha bli irettesatt, er de fri til å gå...
compaq
#4. Postet 09.11.2017 av compaq
Ekteskapet kommer da til å bli hva det skulle være, nemlig et lykkelig, fruktbart samliv mellom en rettferdig mann og en rettferdig kvinne. I det opprinnelige Edens paradis gjaldt den regel at mannen hadde en hustru. Noah og hans sønner fulgte samme regel som gjaldt i Eden. De hadde en hustru hver både før, under og etter vannflommen, som et forbilde eller mønster for dem som overlever Harmageddon.

For nitten hundre år siden gjenopprettet Jesus den opprinnelige ekteskapsnorm fra Eden for sine disipler. De som overlever Harmageddon og kommer inn i det gjenopprettede paradis, vil følge denne norm. På grunn av de falne israelitters hårdhjertethet fikk profeten Moses tillatelse til å gi dem en skilsmisseordning, men den større Moses, Jesus kristus, kongen, vil løfte den falne menneskeslekt opp til fullkommenhet og han vil ikke tillate skilsmisse på jorden etter Harmageddon.

Han har selv bare en hustru, den kristne menighet på 144 000 medlemmer det nye Jerusalem, lammets hustru ( kristi legeme ) i himmelen. Liksom han er hode for bare denne ene hustru, denne ene menighet, ikke to eller flere, vil han den evige far, sørge for hans jordiske barn bare får en ektefelle hver og det vil ikke bli noen anledning til skilsmisse. ( Matt 19:3-9 ) Jehova Guds ånd vil da ha bløtgjort menneskenes hjerter, slik at de er fylt av kjærlighet.
Anonym
#5. Postet 09.11.2017 av Anonym
Snakker du om den nye jorda eller? For her vi lever nå, er utroskap i bibelen utroskap mot både partner og guds lover. Det vil si, er du gift med en som viser seg å bli en mishandler eller pedofil eller en som begynner med avgudsdyrkelse osv, så skal du holde deg unna den personen. Bibelen sier tydelig at du er pliktig til å holde deg unna ondskapen.Da kan du ikke være gift med den.Men skiller du deg uten grunn, skal du være singel resten av livet står det i korinterne.
compaq
#6. Postet 10.11.2017 av compaq
Det kan være dyrt å bygge et hus, men vedlikeholdet koster også. Det er på samme måte med ekteskapet. Å gifte seg kan være en stor utfordring i seg selv men det krever også en innsats å bevare ekteskapet år etter år. Hva er det som må til. En viktig faktorer er at begge parter betrakter forholdet som bindende. Bibelen sier om ekteskapet: Derfor skal en mann forlate sin far og sin mor og han skal holde seg til sin hustru og de skal bli ett kjød. ( 1.Mosebok 2:24 )

Jesus kristus nevnte den eneste bibelske skilsmissegrunn som gir en mulighet til å gifte seg igjen, utukt det vil si ulovlig seksuell omgang, seksuellomgang utenfor ekteskap. ( Matt 19:9 ) Hvis du har planer om å gifte deg, bør du huske disse bibelske normene. Hvis du er ikke er rede til å binde deg, er du heller ikke rede til å gifte deg ( 5.Mosebok 23:21 og forkynneren 5:4-5 )

Tanken på å avlegge et høytidelig og bindende løfte virker skremmende på mange. Vissheten om at vi to var bundet til hverandre for resten av livet, fikk meg til å føle at jeg var trengt opp i et hjørne, innesperret, bundet på hender og føtter, innrømmer en ung mann. Men hvis du virkelig elsker den du har tenkt å gifte deg med, vil du ikke se på det å binde deg som en byrde. Du vil snarere se på det som noe som gir trygghet. Et par som har påtatt seg bindende ekteskapelige forpliktelser, ønsker å holde sammen i gode og onde dager og støtte hverandre uansett hva som skjer. Den kristne apostelen Paulus skrev at sann kjærlighet tåler alt og utholder alt. ( 1.kor 13: 4,7 ) Den forplikelse som ekteskapet fører med seg, gir meg større trygghet sier en kvinne. Jeg liker den trygghet det gir at vi overfor hverandre og hele verden har gitt uttrykk for at vi har tenkt å holde sammen. ( Forky 4: 9-12 )

Det krever modenhet å leve i et bindende forhold. Paulus sier derfor til de kristne at det beste er å vente med å gifte seg til man er forbi ungdommens blomstring, den tiden da de seksuelle følelsene er sterke og kan forstyrre ens dømmekraft. ( 1.kor 7: 36 ) Man forandrer seg mye i ungdomstiden. Mange som gifter seg svært unge, oppdager etter noen år at deres behov og ønsker og deres ektefelles behov og ønsker, har forandret seg. Statistikken viser at sannsynligheten for at et ekteskap skal bli ulykkelig og ende med skilsmisse, er større når partene gifter seg i tenårene, enn når de venter litt lenger. Forhast deg derfor ikke med å gifte deg. Noen år som ung, enslig voksen kan gi deg verdifull erfaring som vil gjøre deg mer moden og gjøre deg til en bedre ektefelle. Det at du venter litt med å gifte deg, kan også hjelpe deg til å forstå deg selv bedre og det er nødvendig for at du skal kunne bygge opp et godt ekteskap.
Anonym
#7. Postet 27.03.2023 av Anonym
Jeg forsøker meg på et raskt konkret svar: 2 Mos 21,10 "Får sønnen enda en kone, skal han ikke la den første mangle mat, klær eller ekteskapelig omgang".

Reformulering: ekteskapsløftene i gammel tid innebar praktisk omsorg, emosjonell omsorg og ekteskapelig omgang. Brudd på ekteskapsløftene kunne være skilsmissegrunn (men ikke skilsmisseplikt!). Dette støtter Jesus implisitt i Matteus 19. Han aksepterte at skilsmisse kunne bli nødvendig pga de harde hjerter (som leder til skilsmissen). Husk at kontekst for det Jesus sa i Mt19 var hvorvidt det var greit å skille seg 'for en hvilken som helst årsak'. Det var det altså ikke, i følge Jesus. Trolig det beste verket på temaet: David Instone-Brewer "Divorce and remarriage in the bible" (fås på Amazon)
MiSi
#8. Postet 20.01.2024 av MiSi
Vold, misshandel og lignende mener eg er lovlig grunn til skilsmesse! Gud vil jo ikje at vi mennesker skal leve eller vere offer for vold i ein relasjon. Gud er kjærligheiten sjølv å viss vi mennesker då ikje lever etter å vise kjærligheit og omsorg, tenker eg at vi ikkje bør leve i den relasjonen.
Ingen har det bra av å vere i ein vond relasjon.
Bedre å skilles å ha anledning til å bli helbredet på ulike måter i vandring med Gud. Kanskje òg ikjesøke seg til ein kjærligheits relasjon på ein god stund for å faktisk helbrede seg sjølv og evt. barn.

Alltid like trist å høre om vold og eller misshandel i relasjoner uansett kva type relasjon det er.
BraMann50
#9. Postet 11.03.2024 av BraMann50
Det er ingenting som sier at kristne ikke kan skille seg. Loven som ble gitt til jødene har regler om dette, men denne gjelder ikke for andre enn troende jøder. Kristne er ikke bundet av loven og derfor heller ikke de 10 bud.

Når det er sagt, så er det ikke feil å bruke disse budene som sunne leveregler.
dagen sier: Ønsker alle her inne en fin påske.
Skriv Skriv her Skriv i megafonen
annonseRadio 3:16